Nordisk skiferdsel - Hemsedal


Vårsemesteret er i gang og for litt over en måned siden var B2- friluftsliv på en fem dagers ekspedisjon over Hemsedalsfjellet. Turen tok sted 10-14.februar. Vi startet ved Breistølen og avsluttet ved skitrekket i Hemsedal. På denne turen var nordisk skiferdsel i hovedfokus. Mitt personlige mål var å bli enda tryggere på vinter orientering og ikke svi felles middagen. I dette blogginnlegget skal jeg kort forklare hva nordisk skiferdsel er, samt fokusere på hva som er lurt å tenke over når en skal  orienterer seg på vinterfjellet.

Nordisk skiferdsel vil si turer som er innenfor terrengklasse null og terrengklasse 1 - enkelt terreng (Nes, 2019, s.24).  Terrengkjennetegn er slake fjell, fjellvidder og småkupert terreng (Nes, 2019, s.159). Terrengklassene skal gi deg en pekepinn på hvor mye skredadaktivitet det er i terrenget og hvor lenge det er anbefalt å befinne seg i det gitte terreng. Det er tre ulike katogorier enkel, utfordrende og kopleks. (Nes, 2019, s.18). Vi befant oss i enkelt terreng under hele turen.

Foto: Ingrid Emilie Aarflot


Når en skal orientere seg på vinterfjellet er det viktig å tenke på at man skal ta sikre og våkne veivalg (Hogen, 2010,s.172). Det betyr at du skal være klar over de valgene du tar og tenke på gruppens forutsetninger, ferdigheter og sikerheten til gruppen. Er det trygt å gå den veien eller kan man gå en annen vei?. Til å hjelpe deg med dette skal du alltid ha med kart og kompass. Det kan også være lurt å ha med en GPS og eller andre hjelpemidler ved lengre mer krevende turer (Hogen 2010, s.173). Speilkompass er å anbefalle på viterfjellet, da det har flere funksjoner en et vanlig kompas. Blant annet hellningsmåler.

Underveis på turen rullerte vi på hvilke grupper som gikk i front. Den viktigste oppgavene til de som gikk foran var å orientere oss til riktig sted, passe på at man gikk i et tempo som passet gruppen og  ta pauser etter 50/10 "regelen".  Det vil si at man går i 50 minutter og hviler i 10 minutter. Med denne rutinen er poenget å ha felles pause og snakke om hvor ferden skal gå videre og at alle har felles forståelse på hvor en er på kartet (Hogen 2010). Alle skal med. Med riktig kommunikasjon der alle snakker samme "språk" og  har felles forståelse for hva alle på gruppen prater om, gjør det at orienteringen går lettere.

På turen gikk vi ulike etapper med ulik lengde, terreng, vær og forhold. Terrenget en går i påviker også måten å orientere seg på. På vinterturer er det viktig å alltid vite hvor du er på kartet og holde kartet orientert (Hogen, 2010). Selv om været ser fint ut i nuet, kan det fort snu. Ved eventuelle without (det blir helt hvitt rundt deg) er det utrolig viktig å vite  hvor du er på kartet.

I løpet av fem dager i vinterfjellet fikk jeg tilegnet meg mer erfaring rundt orientering på vinterfjellet med stor gruppe. Tryggheten ved å klare å ta sikre og riktige veivalg underveis ble lettere underveis på turen når man hadde kommet inn i rutiner. Det viktigste å tenke på når en orienterer seg på vinterfjellet er kart og kompas og god komunikajson med de du er på tur med.


Literaturliste:

Horgen, A. (2010). Friluftslivsveiledning Vinterstid. (1.utg). Kristiansand: Høyskoleforlaget AS

Lundberg Nes, C. (2019). Skikompis snøskred og tryggferdsel (2.utg.) Oslo: Fri Flyt AS.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fjellflora

Jostedalsbreen