Vigdalen - skredøvelse og topptur

Topptur sesongen er her og i starten av mars var vi på tur i Vigdalen i Luster.  Turen tok sed 2-3.mars. Målet med turen var å tilegne seg kunnskap om trygg og siker ferdsel på ski, samt få erfaring med kameratredning i snøskred.  Den første dagen sto praktisk skredlære på planene og dag to ble det toptur til Buskrednosi.  I og med at hovedfokuset på denne turen var skred og redning er det det jeg primært skal fokusere på i dette blogg innlegget.

Før turen er det viktig å planlegge turen godt. Velg en tur som passer til antall som er med på turen, erfaringer, utstyr, kunnskap og ferdigheter i gruppen. Sjekk alltid værmeldingen og skredvarselet og planlegg turen godt på kartet. Før en går på tur er det viktig å sjekke at alle har på seg sender/motaker og at de har med seg spade og søkestang. Det er å lurt å etablere en rutine med å gjenomføre kameratsjekk før toppturen begynner. kort fortalt går kameratsjekk ut på å sjekke at alle har på seg sender/motaker, sjekke at testlederen får inn signaler fra alle på gruppen og at gruppen får inn signaler fra hverandre (Nes, 2019).
Det er viktig å legge gode og trygge spor for hele gruppen, på vei opp til Buskrednosi.
Foto: Lovise Tyldum Saur


Alltid Spade, søkestang og
sender/motaker.
foto: privat




I en topptursekk skal det alltid være med spade og søkestang. Du skal ha sender/motaker på kropp når du er på tur, og den skal alltid stå på send. Det er også viktig å sjekke at S/M har nok batteri (dette sjekkes dagen før og bør minimum være 60%). Du skal også ha med deg førstehjelpsutstyr, kart og kompas, det er lurt å ha med en vindsekk, klær etter vær, og mat og drikke etter behov (Hogen, 2010).






Skikjøring er noe en må ha et realistisk forhold til. Det er viktig å være klar over konsekvensene ved å bevege seg i terreng over 30 grader. Det er derfor viktig å tilegne seg kunnskap og øve på å bruken av skredutstyret. Det er ingen garantid at å ferdes i terreng under 30 grader er mer sikert, men det er tryggere enn å ferdes i terreng over 30 grader (Brattliten, 2017).

Under et hvert søk er det viktig at lederen gir tydelige og klare beskjeder.
 Foto: August Thue Einstabland


Det er utrolig viktig å tenke egensikkerhet før du går inn i et skred. En må alltid stoppe opp og vurdere situasjonen. Noen har blitt tatt av skred, kan jeg også bli det? Sikkerheten til de som leter har alltid høyest prioritet spesielt ved store organiserte søk, men det er også greit å tenke på deg selv ved mindre søk. Når en er en stor gruppe som kommer til et sted der det har gått et skred er det viktig at en i grupen tar på seg lederansvaret og har overblikk over situasjonen.  Ved å ta et raskt overblikk kan en se etter mennesker som ligger i overflaten eller ski/staver som stikker opp  (Brattlien, 2017). Husk også å varsle 113 ved fare for liv og helse.

Vis det viser seg at personene som ble tatt av skredet har på seg sender/motaker kan man starte søkeprosedyren. Det første du må gjøre er å skru sender/motakeren over på søk, beveg deg dermed raskt mot der du tror den skredtatte kan være, samtidig som du beveger deg roter skredsøkeren ved øret og lytt etter signal. Det er mye som kan påvirke skredsøkeren, det viktigste er å forsette helt til du får signal. Under grovsøk har du fått signal på skredsøkeren. Dermed legger du skredsøkeren i vannrett posisjon og følger pilen som kommer opp på displayet, følg pilen og avstanden som kommer opp. I denne fasen er det viktig å følge pilen slavisk og bevege deg raskt mot den skredtatte. Følg med på at tallet på displayet går ned, hvis avstanden plutselig øker, må du snu deg rundt og stole mer på tallet enn pila. Når du begynner å nærme deg den skredtatte går en over på det som heter finsøk. Her søker man nærme bakken med skredsøkeren og i rolige bevegelser. En søker i et rutemønster. Ved mistanke om at personen ligger lengre under snøen eks. 3 meter under, vil det miste tallet som vises i displayet være rundt 3m (Brattlien, 2017).

Søk med søkestang gjøres når det er mistanke om at den skredtatte kan være begravd langt nede i snøen og eller for å spare tid for rasksst mulig lokalisere den skredtatte. Søk med søkestang kan enten gjøres i et spiralmøsteer eller i et rutemøster. det viktigste er at den som søker med søkestang stikker 90 grader rett på snøen og har kontroll på hvor den har søkt (brattlien, 2017). Ved funn start utgraving. Se youtube link: utgraving av skredtatt (NVE, 2017).


Det er lite som skal til, man kan være maks uheldig å havne i et skred. Etter disse to dagene har jeg lært mye mer om viktigheten med å repetere og øve på skredredning og viktigheten med å alltid ha med seg skredutstyr. Det å løse casene ute i felt sytes jeg var veldig gøy og lærerikt. Du kjenner det mye raskere på kroppen når du får gjort det praktisk enn å kun lese om det teoretisk. Det blir mer reellt.  Det viktigste jeg tar med meg etter to dager i Vigdalen er å tenke igjennom risikoen på forhold (god planlegging) og underveis på turen. Det er alltid en risiko med det å ferdes i vinterfjellet, det viktigste er å være bevist.


Literaturliste:

Brattlien, K. (2017). Den lille snøskred boka (5.utg). Oslo: Fri flyt

Horgen, A. (2010). Friluftslivsveiledning Vinterstid. (1.utg). Kristiansand: Høyskoleforlaget AS


Lundberg Nes, C. (2019). Skikompis snøskred og tryggferdsel (2.utg.) Oslo: fri flyt AS.

NVE (2017) Snøskredskolen: utgraving av skredtatt. (videoklipp)
Hentet fra: https://www.youtube.com/watch?v=v48278duJD8

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fjellflora

Nordisk skiferdsel - Hemsedal

Jostedalsbreen